Jak na live streaming prostřednictvím IP kamery

Dnešní síťové kamery už dávno překročily hranice svého původního poslání na poli videodohledu a bezpečnosti. Jedním ze způsobů užití, který v poslední době zažívá velký boom, je live streaming. Jaké možnosti se v případě IP kamer nabízejí? Možná budete překvapeni! Pro určité typy živých přenosů jsou totiž síťové kamery ideálním řešením.

Proč zvolit síťové kamery? Robustní kamera s mnoha funkcemi

Síťové kamery mají v roli živých kamer hned několik výhod. Vzhledem ke svému bezpečnostnímu původu jsou odolné vůči povětrnostním vlivům, mechanickému poškození i teplotním výkyvům. V případě, že se objekt živého vysílání nachází venku, jsou to právě robustní IP kamery, které si s nepřízní počasí umí skvěle poradit. Dohledovou kameru najdete třeba na vrcholu Lomnického štítu, což z ní dělá nejvýše položenou živou kameru na Slovensku. Netřeba dodávat, že ani v České republice byste kameru ve výšce 2634 m nenašli.

Dalším pozitivem je, že kameru lze pro účely přímého přenosu vzdáleně ovládat či nastavovat. V případě PTZ kamer můžete prostřednictvím notebooku nebo mobilního telefonu pohodlně ovládat záběr i úroveň zoomu. Zájemci o streaming z interiéru zase ocení, že vybrané modely IP kamer Axis disponují XLR vstupem. Lze je tak jednoduše připojit k externímu audiopultu a docílit opravdu profesionálního zvukového zážitku.

Chytrá ACAP aplikace stačí

Videosignál posílají síťové kamery obvykle ve formátu RTSP (tzv. Real-Time Streaming Protocol). Tento protokol vyhovuje softwaru pro správu videa, ovšem nikoliv drtivé většině streamovacích platforem – ty potřebují video ve formátu RTMP (tzv. Real-Time Messaging Protocol). Zde by se mohl zdát dohledový původ IP kamer překážkou, existuje ovšem jednoduché řešení v podobě ACAP aplikace, která běží přímo v kameře.

Takový software (například aplikaci českého vývojáře CamStreamer App) stačí nainstalovat přímo do kamery a chytrá aplikace se už sama postará o to, aby kamera vysílala videosignál tam, kam potřebujete. Na výběr přitom máte z opravdu široké palety streamovacích platforem i sociálních sítí. Díky tomu, že aplikace běží přímo v kameře, nepotřebujete ke streamování žádný další hardware, dedikovaný počítač ani server. Aplikace zkrátka využívá kapacitu kamerového procesoru, který je sám o sobě počítačem.

IP kamery využívá i internetová televize Slow TV, která přináší živé přenosy ze všech koutů Česka. Na obrázku kamera snímající Letiště Praha.

Informace přímo v obraze

Sesterská aplikace od stejného vývojáře navíc umožňuje vložit do videa libovolnou grafiku. Díky tomu můžete živý přenos doplnit o praktické informace ve zpravodajské liště, přidat předpověď počasí, popsat zobrazenou scénu, vložit skóre zápasu, nemluvě o vlastních call-to-action zprávách… Živé video se tak stává prostředkem komunikace s diváky a místem, kde jim můžete jednoduše sdělit vše, co potřebujete.

Zvolíte si streamovací platformu i rozvrh vysílání

Živé video můžete díky aplikaci CamStreamer App posílat v podstatě na jakoukoliv vámi zvolenou platformu. Mezi nejvíce využívané platformy – které jsou navíc zdarma – patří jednoznačně oblíbené sociální sítě YouTube a Facebook, i mezi ostatními je však výběr velmi široký. Existují také platformy placené, které často nabízí možnosti zajímavé monetizace obsahu, nebo specializované pro určitý typ přenosů. Například Streamingchurch.tv nabízí, jak už název napovídá, řešení určené pro živé přenosy z kostelů. Aplikace v kameře vám navíc umožní zvolit, zda chcete vysílat nepřetržitě, nárazově, nebo na základě předem daného rozvrhu. To vše v jednoduchém a intuitivní uživatelském rozhraní.

Řešení na míru pro jednotlivce i organizace

Vzhledem k širokému portfoliu kamer Axis a všestrannosti streamovacích ACAP aplikací může s živým vysíláním začít opravdu kdokoliv. Řešení se osvědčilo kostelům, pohřebním službám, školám i přednáškovým sálům. Úspěšně jej využívají ornitologové, zoologické zahrady i záchranné stanice. V případě potřeby lze systém vytvořit tak, že pro start živého vysílání stačí zmáčknout tlačítko. V tu chvíli se kamera připojí na příslušnou platformu (například YouTube) a po skončení vysílání (opět prostřednictvím jediného stisku tlačítka) zůstane k dispozici záznam, se kterým lze dále pracovat, řadit jej do playlistů nebo vytvářet seznamy videí.

Vzhledem k technologickým možnostem a konektivitou, které se nám v roce 2021 nabízejí, se live streaming pomalu stává nedílnou součástí našich životů – a IP kamery rozhodně nezůstávají pozadu. Díky kamerám se může různorodých událostí účastnit kdokoliv, bez ohledu na omezení daná fyzickou lokalitu. Adekvátně tomu se stává provozování živých přenosů stále jednodušší a dostupnější, a to nezávisle na vašich IT znalostech nebo zkušenostech s živým vysíláním.