Confidențialitatea datelor cu caracter personal și supravegherea video în spații publice

Pe măsură ce tehnologia a evoluat și sistemele de supraveghere video au devenit mai performante, beneficiile oferite de ele au devenit tot mai evidente, iar societatea modernă a început să le adopte pe scară tot mai largă. De la securizarea unor obiective sau monitorizarea traficului, până la implementarea unor măsuri de detecție și prevenție în zonele de risc, sau chiar introducerea unor instrumente de marketing deosebit de puternice, camerele video sunt tot mai prezente în viața de zi cu zi. În funcție de implementare și configurare, ele pot fi deosebit de valoroase în mâinile unor profesioniști responsabili, dar atunci când nu sunt selectate și operate în mod corespunzător, pot deveni adevărate probleme pentru drepturile individului.

Dreptul la confidențialitate

Utilizarea sistemelor de supraveghere video în spații publice a reprezentat un subiect controversat încă de la introducerea lui în discuție, iar asta pe bună dreptate, căci întregul concept presupune înregistrarea video a indivizilor de fiecare dată când aceștia se află în aceste spații. Iar imaginile video pot fi folosite pentru identificarea persoanelor – fie în mod direct, fie în mod indirect, prin combinarea cu alte informații – ceea ce, în accepțiunea generală, reprezintă date cu caracter personal. Iar dreptul la confidențialitate este garantat la ora actuală în toate statele civilizate ale lumii.

Cu toate acestea, sistemele de supraveghere video au continuat să se dezvolte într-un ritm accelerat, numărul camerelor de supraveghere din spații publice a crescut și, mai mult de atât, operatorii de astfel de soluții au început să facă pași în direcția interconectării. Toate acestea au fost posibile mulțumită unei societăți mature, care a înțeles corect beneficiile incontestabile oferite de utilizarea pe scară largă a unor astfel de echipamente. Iar în paralel, autoritățile competente au creat cadre legale, ce reglementează stric modul în care sunt folosite datele, astfel încât drepturile cetățenilor să nu fie lezate, iar beneficiile oferite de tehnologie să nu fie anulate.

Legislație dinamică

Introducerea GDPR la nivelul Uniunii Europene în anul 2018 a bulversat la momentul respectiv toate domeniile de activitate, chiar dacă măsura fusese deja anunțată cu aproximativ 2 ani în urmă și dezbătută intens în toată această perioadă. Cu toate acestea, toate marile companii care operează în industria securității și supravegherii video au lăudat și susținut această inițiativă, pentru modul în care protejează drepturile cetățeanului, pe de o parte și aduce un plus de încredere în tehnologie, pe de altă parte.

Practic, noua legislație a introdus un set de reguli, care îi ajută pe dezvoltatori, integratori și utilizatori să creeze, să implementeze și să utilizeze tehnologie modernă într-un mod care să respecte dreptul la confidențialitate, iar în același timp, criticii tehnicii de supraveghere video au primit cea mai puternică garanție că aceasta nu le va aduce niciun prejudiciu. Mai importat de atât, trebuie spus că tehnologia a evoluat suficient de mult de-a lungul ultimilor ani, iar camerele au devenit suficient de inteligente pentru a permite utilizatorilor să le configureze și să le opereze astfel încât să respecte normele GDPR, fără niciun impact negativ asupra eficienței sau asupra calității imaginii.

Dreptul la confidențialitate

Pentru a respecta dreptul la confidențialitate al persoanelor și, totodată, legislația în vigoare, trebuie în primul rând ca utilizatorii și integratorii de sisteme de supraveghere să înțeleagă, pe de o parte, ce obligații au în această privință, iar pe de altă parte, să cunoască în amănunt funcțiile și capabilitățile echipamentelor disponibile. Atât producătorii, cât și comercianții de camere de supraveghere video, pot veni în ajutorul lor, oferindu-le consilierea necesară pentru aplicarea celor mai bune practici, incluzând aici utilizarea corectă și etică a informațiilor colectate sau parcurgerea pașilor necesari pentru respectarea legislației în vigoare. De aceea, evenimentele specializate, precum cele organizate de Axis Communications, sunt deosebit de importante pentru toți cei implicați în activitatea de colectare, stocare și analiză a datelor.

Pe lângă măsurile uzuale de informare ale celor care sunt filmați sau prin stocarea înregistrărilor pe intervale de timp scurte, cei care instalează, operează și administrează sisteme de supraveghere video se pot implica mai activ în respectarea dreptului la confidențialitate de care beneficiază cetățeanul, selectând și configurând corect echipamentele folosite, exploatând toate funcțiile moderne încorporate de acestea. Conformitatea poate fi obținută relativ ușor prin implementarea tehnologiilor adecvate, căci camerele moderne sunt suficient de inteligente pentru a minimaliza colectarea de date irelevante, axându-se strict pe subiectele de interes. Aici intră în scenă abordări precum anonimizarea, mascarea permanentă sau redactarea.

Anonimizare dinamică

Anonimizarea dinamică reprezintă probabil cea mai inteligentă tehnică de ascundere a identității persoanelor dintr-o înregistrare video. Aplicată prin intermediul unui software de analiză video, ea poate face acest lucru în mod automat și în timp real, prin monitorizarea acțiunilor și mișcărilor dintr-o scenă. Ulterior, personalul autorizat, restrâns la număr, poate înlătura cenzura aplicată automat de sistem, ori de câte ori acest lucru este necesar pentru investigarea unor incidente. În acest mod, nivelul de securitate este menținut la cel mai înalt nivel, iar confidențialitatea persoanelor este pe deplin respectată.

Mascarea permanentă reprezintă cea mai des întâlnită practică și este aplicată în mediile unde identitățile trecătorilor nu au relevanță pentru scopul în care a fost instalat sistemul de supraveghere. Aceasta este o metodă elementară de protejare a identității persoanelor, căci anonimizarea se aplică tuturor celor prezenți în cadru și este permanentă. Imaginile colectate de astfel de sisteme nu sunt relevante pentru investigațiile în care este necesară recunoașterea indivizilor dintr-un cadru, dar sunt deosebit de eficiente pentru scenarii în care se monitorizează eventuale nereguli ce pot apărea în zone cu risc ridicat, pentru numărarea persoanelor sau pentru monitorizarea traficului. În funcție de preferințe, mascarea permanentă se poate aplica dinamic, prin recunoașterea și cenzurarea automată a obiectelor aflate în mișcare, sau static, prin stabilirea manuală a unor zone din cadru care urmează a fi cenzurate.

Cea de-a treia variantă pe care o au la dispoziție operatorii de sisteme de supraveghere este redactarea conținutului. Ea presupune cenzurarea tuturor persoanelor irelevante dintr-o scenă și este practicată în general de organizațiile care trebuie să partajeze conținutul video înregistrat cu alte entități, precum poliția, ca parte a unei investigații în derulare. Cu toate că poate fi destul de eficientă în cazul conținutului video înregistrat, o astfel de abordare nu poate fi însă folosită și pentru conținutul video transmis live.

În sfârșit, utilizatorii de sisteme de supraveghere video se pot asigura că respectă dreptul persoanelor de a rămâne anonime, prin implementarea unor tehnologii non-vizuale. Aici, un foarte bun exemplu îl reprezintă camerele termice, care sunt folosite adeseori în medii sensibile, precum supravegherea pacienților dintr-o instituție de tratament. Acestea au însă o multitudine de scenarii de utilizare, precum detectarea rapidă a incendiilor, detectarea în fază incipientă a unor defecțiuni tehnice sau suprasolicitări în instalații energetice sau de producție și chiar uzuala protecție a perimetrelor.

Rezumat

În concluzie, există măsuri multiple și abordări diverse pe care utilizatorii le pot folosi pentru a respecta dreptul persoanelor la confidențialitate. Axis Communications a creat și a implementat în echipamentele sale tehnologiile necesare respectării standardelor legale și etice actuale și depune în continuare eforturi consistente pentru a le furniza clienților săi toate instrumentele și informațiile necesare construirii unor sisteme de supraveghere sigure și eficiente. De asemenea, încurajăm companiilor să se asigure întotdeauna că își îndeplinesc responsabilitățile și că folosesc datele colectate într-un mod responsabil.

 

Whitepaper